Anonym Pince
Életjel 2016
2016
Vörös
Bor
Pinot noir
Száraz
Magyarország
Etyek-Budai
13 % Vol.
0,75 L
17,00 C
Kóstolási jegyzet:
Fűszeres illatú bor, ízében cseresznye, meggy, borókabogyó, ánizs, feketebors és édesfűszerek érződnek. A közepes test mellett lendületes savak, kevés tannin és alkohol jellemzi a bor szerkezetét, amely így megtartja a Pinot Noir fajtajellegét. Arányos, gyümölcsös és fűszeres, élénk bor.
Leírás:
A 2016-os évjárat szőlészeti szempontból nem volt egyszerű. A vegetáció során nagy mennyiségű csapadék hullott a borvidéken, ami fokozott védekezést, és zöldmunkát igényelt a szőlőben. A nehézségeket tovább fokozta, hogy a csapadékos időjárást minden esetben, nagy meleg követte, ami magas páratartalmat okozott a szőlőkben. A nagy melegek ellenére a szőlő érése sok ideig váratott magára, amit végül a szeptemberi csapadék indította el. A szőlőt kézzel, 15 kg-os ládákba szüreteltük. A feldoglozás során a fürtöket válogattuk, és bogyózás után kádakban, kézi csömöszöléssel erjesztettük. Az erjedés kb. 14 napig tartott. A préselést követően az almasavbontás tartályban ment végbe. Az almasavbontást követően a Pinot Noirt 300 l-es hordókban 12 hónapig érleltük. Itt kerekedett, testesedett, hogy 2017 decemberében palackba töltve legszebb arcát mutassa.
Készült 1940 palackkal.
4 640 Ft
-9%
4 200 Ft
Egységár: 5 600 Ft/L
Nem rendelhetőBelföldön Ingyenes szállítás 25 000 Ft felett
Biztonságos fizetés
Kóstolási jegyzet:
Fűszeres illatú bor, ízében cseresznye, meggy, borókabogyó, ánizs, feketebors és édesfűszerek érződnek. A közepes test mellett lendületes savak, kevés tannin és alkohol jellemzi a bor szerkezetét, amely így megtartja a Pinot Noir fajtajellegét. Arányos, gyümölcsös és fűszeres, élénk bor.
Leírás:
A 2016-os évjárat szőlészeti szempontból nem volt egyszerű. A vegetáció során nagy mennyiségű csapadék hullott a borvidéken, ami fokozott védekezést, és zöldmunkát igényelt a szőlőben. A nehézségeket tovább fokozta, hogy a csapadékos időjárást minden esetben, nagy meleg követte, ami magas páratartalmat okozott a szőlőkben. A nagy melegek ellenére a szőlő érése sok ideig váratott magára, amit végül a szeptemberi csapadék indította el. A szőlőt kézzel, 15 kg-os ládákba szüreteltük. A feldoglozás során a fürtöket válogattuk, és bogyózás után kádakban, kézi csömöszöléssel erjesztettük. Az erjedés kb. 14 napig tartott. A préselést követően az almasavbontás tartályban ment végbe. Az almasavbontást követően a Pinot Noirt 300 l-es hordókban 12 hónapig érleltük. Itt kerekedett, testesedett, hogy 2017 decemberében palackba töltve legszebb arcát mutassa.
Készült 1940 palackkal.
Az évjáratról
Mérsékeltnek mondható, és relatíve (különösen a nyári hónapokban) esős volt 2016, a szüreti időpont megválasztásán, illetve a fürtválogatáson nagyon sok múlott. A napos szeptemberrel korán kezdődő indiánnyár hozta vissza a reményt, így főleg a késői érésű fajták között sok elegáns, a megszokottnál talán karcsúbb, de örömteli tétel akad.
Pinot noir
A világfajták közt talán a legarisztokratikusabb, "a kékszőlők hercegének" is nevezik, mivel elég kényes, igen magas színvonalú szőlészeti munkát igényel. Bora általában savhangsúlyos, tanninban szegény, törékeny pirosbogyós, fűszeres-avaros aromákkal. Őshazája, Burgundia mellett elsősorban az USA nyugati partján, Oregonban és Új-Zélandon találkozhatunk szép példáival. Magyarország területe 1100 ha, olyan különböző vidékeken megtalálható, mint Dél-Balaton, Eger, vagy Villány.