Anonym Pince

Életjel 2016

Évjárat

2016

Szín

Vörös

Típus

Bor

Szőlőfajta

Pinot noir

Szárazság

Száraz

Ország

Magyarország

Borvidék

Etyek-Budai

Alkoholtartalom

13 % Vol.

Kiszerelés

0,75 L

Fogyasztási hőmérséklet

17,00 C

Kóstolási jegyzet:

Fűszeres illatú bor, ízében cseresznye, meggy, borókabogyó, ánizs, feketebors és édesfűszerek érződnek. A közepes test mellett lendületes savak, kevés tannin és alkohol jellemzi a bor szerkezetét, amely így megtartja a Pinot Noir fajtajellegét. Arányos, gyümölcsös és fűszeres, élénk bor.

Leírás:

A 2016-os évjárat szőlészeti szempontból nem volt egyszerű. A vegetáció során nagy mennyiségű csapadék hullott a borvidéken, ami fokozott védekezést, és zöldmunkát igényelt a szőlőben. A nehézségeket tovább fokozta, hogy a csapadékos időjárást minden esetben, nagy meleg követte, ami magas páratartalmat okozott a szőlőkben. A nagy melegek ellenére a szőlő érése sok ideig váratott magára, amit végül a szeptemberi csapadék indította el. A szőlőt kézzel, 15 kg-os ládákba szüreteltük. A feldoglozás során a fürtöket válogattuk, és bogyózás után kádakban, kézi csömöszöléssel erjesztettük. Az erjedés kb. 14 napig tartott. A préselést követően az almasavbontás tartályban ment végbe. Az almasavbontást követően a Pinot Noirt 300 l-es hordókban 12 hónapig érleltük. Itt kerekedett, testesedett, hogy 2017 decemberében palackba töltve legszebb arcát mutassa.

Készült 1940 palackkal.

  • Cseresznyés
  • Karácsonyi fűszeres
  • Édes fűszeres

4 640 Ft

-9%

4 200 Ft

Egységár: 5 600 Ft/L

Nem rendelhető
Szállítási idő:
2-3 munkanap

Belföldön Ingyenes szállítás 25 000 Ft felett

Biztonságos fizetés

  • Cseresznyés
  • Karácsonyi fűszeres
  • Édes fűszeres

Kóstolási jegyzet:

Fűszeres illatú bor, ízében cseresznye, meggy, borókabogyó, ánizs, feketebors és édesfűszerek érződnek. A közepes test mellett lendületes savak, kevés tannin és alkohol jellemzi a bor szerkezetét, amely így megtartja a Pinot Noir fajtajellegét. Arányos, gyümölcsös és fűszeres, élénk bor.

Leírás:

A 2016-os évjárat szőlészeti szempontból nem volt egyszerű. A vegetáció során nagy mennyiségű csapadék hullott a borvidéken, ami fokozott védekezést, és zöldmunkát igényelt a szőlőben. A nehézségeket tovább fokozta, hogy a csapadékos időjárást minden esetben, nagy meleg követte, ami magas páratartalmat okozott a szőlőkben. A nagy melegek ellenére a szőlő érése sok ideig váratott magára, amit végül a szeptemberi csapadék indította el. A szőlőt kézzel, 15 kg-os ládákba szüreteltük. A feldoglozás során a fürtöket válogattuk, és bogyózás után kádakban, kézi csömöszöléssel erjesztettük. Az erjedés kb. 14 napig tartott. A préselést követően az almasavbontás tartályban ment végbe. Az almasavbontást követően a Pinot Noirt 300 l-es hordókban 12 hónapig érleltük. Itt kerekedett, testesedett, hogy 2017 decemberében palackba töltve legszebb arcát mutassa.

Készült 1940 palackkal.

Az évjáratról

Mérsékeltnek mondható, és relatíve (különösen a nyári hónapokban) esős volt 2016, a szüreti időpont megválasztásán, illetve a fürtválogatáson nagyon sok múlott. A napos szeptemberrel korán kezdődő indiánnyár hozta vissza a reményt, így főleg a késői érésű fajták között sok elegáns, a megszokottnál talán karcsúbb, de örömteli tétel akad.

Pinot noir

A világfajták közt talán a legarisztokratikusabb, "a kékszőlők hercegének" is nevezik, mivel elég kényes, igen magas színvonalú szőlészeti munkát igényel. Bora általában savhangsúlyos, tanninban szegény, törékeny pirosbogyós, fűszeres-avaros aromákkal. Őshazája, Burgundia mellett elsősorban az USA nyugati partján, Oregonban és Új-Zélandon találkozhatunk szép példáival. Magyarország területe 1100 ha, olyan különböző vidékeken megtalálható, mint Dél-Balaton, Eger, vagy Villány.